קשיי הסתגלות | שערים לגיוס
 

074-769-14-84

קשיי הסתגלות

ישנם מתגייסים אשר צפויים מראש לפתח קשיי הסתגלות בצבא וישנם כאלה שמפתחים קשיי הסתגלות במהלך השירות. במכון שערים לגיוס מענה למצבים הללו.

קשיי הסתגלות אינם הפרעה פסיכיאטרית (אם כי בהחלט מובילים למצוקה נפשית ועלולים להפוך עם הזמן לבעיה רצינית יותר של בריאות הנפש) אלא מצב בו אין התאמה בין אופיו וכוחותיו העכשוויים של החייל לבין דרישות השירות הצבאי המסוים אליו מיועד או בו נמצא. כדי למנוע קשיי הסתגלות מלכתחילה, או לפחות לעצור אותן לפני התדרדרות לעבר מצוקה נפשית חמורה יותר, צריך שסוג השירות הצבאי יתאים לחייל.

ממה נובעים קשיי הסתגלות? השירות הצבאי הוא אתגר לא פשוט עבור רוב רובם של המתגייסים. המערכת הצבאית שונה מהותית מכל מה שהכירו בעבר ודורשת התמודדויות רבות ומורכבות במקביל:

החייל נדרש לתפקד רחוק מן הבית, מהורים ומחברים, לעתים לפרקי זמן ממושכים. זאת דווקא במצבים בהם הוא חש לא פעם מצוקה נפשית וזקוק לתמיכתם יותר מכל.

השירות הצבאי מתבצע במערכת היררכית, בה בכל רגע נתון מחליטים עבורך מה לעשות. ישנם חיילים שחווים מצב זה כהשפלה או שמאוד נלחצים ומפחדים.

על החייל לציית לפקודות ובמידה ולא יעשה כן יוטלו עליו עונשים, שלעתים קרובות פוגעים בשעות החופש היקרות שלו. מ"שעה ביציאה", שמשמעותה שיוצא לחופשה שעה אחת אחרי כולם, דרך "שבת", כלומר, הישארות בבסיס כשכולם יוצאים הביתה, "ריתוק" ליחידה למספר ימים ועד כליאה.

שימוש בנשק הוא חלק בלתי נפרד מן השירות הצבאי. יש הסבורים ששימוש בנשק נדרש אך ורק מלוחמים אך בפועל אין הדבר כך. כל חייל באשר הוא, ויהיה העורפי ביותר, נדרש לשאת נשק ולעבור מטווח בטירונות. אין פטור מנשק שהוא מוחלט, גורף ותקף למשך כל תקופת השירות בשירות רגיל, אלא בהתנדבות בלבד. ישנם חיילים שעבורם השימוש בנשק מרתיע והם סובלים מצוקה נפשית.

השירות הצבאי מציב סכנה לשלמות הגוף ואף לחיים עצמם. אמנם בעיקר אצל לוחמים, אך לא רק.

השירות הצבאי יוצר מפגש חברתי אינטנסיבי וכפוי עם חיילים מכל שדרות החברה הישראלית. לעתים קשה למצוא שפה משותפת, ולמרות זאת יש דרישה לשיתוף פעולה והתחשבות הדדית.

הצבא דורש תפקוד: קימה בבוקר בזמן, ביצוע מטלות לפי הדרישה, ביצוע תורנויות וכדומה.
בצבא צריך לחיות בתנאי מגורים ותנאים סניטריים אשר אינם דומים לחיים בבית.

בגלל כל אלו, ישנם מתגייסים רבים הצפויים לפתח קשיי הסתגלות לשירות הצבאי: מי שהתקשה בעבר לתפקד במסגרות, מי שהתקשה לקבל סמכות, מי שהתקשה לשהות רחוק מן הבית, מי שהיו לו מעט חברים, מי שחרד ממצבים חדשים, מי שסובל מלכלוך ועוד.

לגבי הללו, קל לדעת מראש שיש סיכוי גבוה מאוד שיתקלו בקשיים משמעותיים ויחושו מצוקה נפשית. נכון ש'הנבואה ניתנה לשוטים' ואי אפשר לדעת במאת האחוזים איך יסתדר נער מסויים בצבא ומי בסופו של דבר יפתח קשיי הסתגלות. יש המפתיעים לכאן או לכאן. יחד עם זאת, יש לזכור שכאשר השירות הצבאי אינו מתאים לכוחות וליכולות, הוא מעצים את הבעיות ברובם המכריע של המקרים.

ישנה קבוצה נוספת של חיילים המפתחים קשיי הסתגלות. מדובר בנערים שלא סבלו מהבעיות הללו קודם לשירות. אולם, במהלכו מופיע קושי בהתמודדות עם מאפייני השירות הצבאי.

בכל מקרה, עם הופעת קשיי הסתגלות חשוב מאוד לטפל בהם בזמן על ידי התאמה מדוייקת יותר של סוג השירות לצרכים ולאופי של החייל. הזנחת הטיפול בתקווה ש"הכל יסתדר מעצמו" עלולה להוביל, חלילה, להתפתחות מצוקה נפשית משמעותית.
 

מלשב"ים

חיילים בחובה

אנשי קבע ומילואים

יחידות מיוחדות ומובחרות

השערים לגיוס

play4, play, media control, audio

רוצים לקבל פרטים נוספים?

מלאו את הטופס