אחד הנתונים הנלקחים בחשבון בתהליך המיון בלשכת הגיוס, הוא קיומו של רישום פלילי. הצבא אינו ממהר לגייס את בעלי הרישום הפלילי ועל מנת לשנות את ההחלטה נדרשים ייצוג משפטי וחוות דעת מקצועיות. השלמת שירות בהצלחה יכולה לסייע במחיקת הרישום הפלילי.
מלש"ב הוא מועמד לשירות ביטחון, כלומר, נער לקראת הגיוס לצבא. בשנה – שנתיים הקודמות לגיוס עצמו עובר המלש"ב הליכי מיון בלשכת הגיוס. לא כל המלש"בים הופכים בסופו של דבר לחיילים. לגבי חלקם מתקבלת החלטה שאינם מתאימים לשירות. החלטה זו יכולה להתקבל מסיבות שונות: רפואיות, נפשיות, מצב כלכלי במשפחה ועוד. לעיתים, מחליטים שלא לגייס מלש"ב על רקע עברו הפלילי. לעיתים יוחלט כן לגייס מלש"ב מסוים, אך לחסום בפניו אפשרויות לשירות קרבי, קורסים מסוימים וכדומה.
חוקית אין מניעה מלהחליט לגייס נערים בעלי רישום פלילי אך הצבא נזהר מאוד, ובצדק, מלגייס נערים שידוע מראש שעוד קודם לגיוס הסתבכו בעבירות. בצבא יש לחיילים נגישות למידע בטחוני רגיש, לנשק ולציוד ולכן החשש הגדול מפני גיוס בעלי נטייה להתנהגות עבריינית. הערכה לא נכונה בשלבי המיון בלשכת הגיוס, יכולה להוביל לנזק בטחוני של ממש.
בעלי הרישום הפלילי ייבחנו בשבע עיניים עד שתתקבל החלטה לגייסם, כאשר חובת ההוכחה היא על המלש"ב.
מלש"בים רבים מתבלטים האם לדווח לצבא על כך שיש להם רישום פלילי. ובכן, אפשר לחסוך את ההתבלטות… בין אם ירצו ובין אם לא, המשטרה מעבירה לצבא מידע על הרישום הפלילי של כל המועמדים לשירות בטחון.. אם הסתבכתם עם החוק כבני נוער – הצבא יידע ובהחלט יתייחס לכך בהליכי המיון שלכם. יש להדגיש שהמידע המועבר מן המשטרה לצבא אינו רק על הרשעות, אלא גם על תיקים שנפתחו ונסגרו או נפתחו ולא הסתיימו בהרשעה.
העבירות שונות כמובן זו מזו בחומרתן, הן באופן כללי והן בהקשר של השירות. מערכת המיון הצבאית החליטה על שיטת ניקוד בה כל עבירה מקבלת מספר נקודות על פי חומרתה. שימוש ברכב ללא רשות, למשל, מקבל מעט נקודות יחסית לעבירת סמים. בהתאם למספר הנקודות, כלומר, לכמות העבירות ולחומרתן, נקבע הדרג בו תתקבל ההחלטה על הגיוס לצבא.
כאשר הניקוד גבוה, תצטרכו לעבור גם הערכה של גורמי בריאות הנפש, לפני שבכלל ישקלו גיוס. בסופו של דבר ילקחו בחשבון מכלול הנתונים: סוג העבירה, חומרת העבירה, זמן ביצוע העבירה, חוות דעת גורמי טיפול אזרחיים, נתוני האיכות (קב"א, דפ"ר) ועוד ועוד.
העבירות הנחשבות לחמורות במיוחד הן עבירות הסמים ועבירות המין. רובם המוחלט של בעלי הרישום הפלילי בשל עבירות בתחומים הללו לא יגוייסו. על מנת שיוחלט בכל זאת לגייסם, נדרש מאבק לא פשוט במטרה להוכיח לצבא שלמרות הכל, נעשה תהליך שיקומי ואין כעת סכנה. לצורך מאבק זה נדרשים, ייצוג משפטי אזרחי וחוות דעת פסיכיאטריות אזרחיות. נדרשת כאן מיומנות מקצועית גבוהה והבנה מעמיקה של התהליכים הפנימיים במערכת הצבאית, על מנת להשפיע ולשנות, למרות הכל, את החלטת הצבא שלא לגייס בשל הרקע הפלילי.
לסיכום, על אף המכשולים הרבים, יש לזכור שלבעלי הרישום הפלילי יש המון מה להרוויח משירות צבאי. שירות הוא אחד המדדים המרכזיים בחברה הישראלית לתפקוד נורמטיבי ויהווה תמיד משקל נגד משמעותי ל'כתם' של הרישום הפלילי. בצבא ניתן ללמוד כיצד לתפקד במסגרת, לקבל מרות, להתמיד ולהסתדר עם אנשים. למי שרכש מיומנויות אלו, יש סיכוי גבוה לבחור בדרך חיים נורמטיבית ולהתרחק מחזרה לעולם הפלילי. לא פחות חשוב מכך: השלמת שירות צבאי בהצלחה יכולה לסייע במחיקת הרישום הפלילי.